• Facebook - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Google+ - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Accord case reference

The Frajle 


https://frajle.com

Vlatko Stefanovski

http://vlatkostefanovski.com.mk

Nikša Bratoš

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Nikša_Bratoš

Alban Gerhardt 

Duboka muzikalnost i karizma učinili su Albana Gerhardta jednim od najtraženijih koncernih violončelista. Njegova je karijera započela 1991. pozivom Berlinske filharmonije, a otada je surađivao s brojnim vodećim svjetskim orkestrima i dirigentima, uključujući Masura, Dohnanyija, Janowskog, Orama, Slatkina, Eschenbacha, N. Järvija, Kalmara, Kreizberga, P. Järvija, Fostera, Luisija, Marrinera, Lazareva, Sinaiskyja, Torteliera, Vänskä i Wellera. 

web:www.emiclassics 

 

Anner Bylsma 

Anner Bylsma, pobjednik natjecanja Pablo Casals iz 1959. rijedak je svirač u svijetu klasične glazbe, izvođač koji se jednako dobro snalazi na povijesnom glazbalu kao i na modernom. Kao glasovit koncertni umjetnik i solist, Anner Bylsma često muzicira diljem Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Australazije, Rusije i Japana, nastupajući ne samo kao gostujući solist s nekima od najboljih svjetskih orkestara nego i na koncertima s ansamblom L'Archibudelli. 

 

Anthony Ross 

 

Bernard Greenhouse 

G. Greenhouse stekao je ugled kao jedan od važnijih interpreta na svom instrumentu. Nastupao je u većini važnijih gradova Europe i Amerike na koncertima s orkestrima i komornim ansamblima. Njegova raznolika karijera donijela mu je priznanje i kao solistu i kao komornom glazbeniku. 

web:www.shumskymusic.com 

bilješka:cello 

 

Boris Pergamenschikov 

 

Carter Brey 

Carter Brey prvi je violončelist Njujorške filharmonije čiji je dom Avery Fisher Hall u Lincoln Centeru u New Yorku. 

web:www.celloheaven.com 

bilješka:cello 

 

Christian Brunnert 

Clemens Hagen 

The Hagen Quartet posvetio se interpretaciji djela suvremenih skladatelja poput Ligetija i Lutoslawskog, uz istraživanjabogatog naslijeđa kvartetskog repretoara sve do Bacha. To se odražava u njihovim raznolikim snimkama za Deutsche Grammophon, s kojim od 1985. imaju ekskluzivni ugovor. Godine 1987. primili su nagradu Grand Prix International du Disque za svoj CD s djelima Dvořaka/Kodalyja, koju su ponovno osvojili 1990. za snimku tri Haydnova kvarteta. Njihova najnovija izdanja uključuju kompletne Bartokove kvartete, Verdija/Puccinija te CD s djelima Dvořaka/Schulhoffa/Kurtaga. 

web:www.intermusica.co.uk 

bilješka:viloncello 

 

Colin Carr 

 

Danjulo Ishizaka 

Zbog svojih iznimnih virtuznih vještina, precizne intonacije i izrazite karizme koja je već ushitila današnju publiku, Danjulo Ishizaka nedavno je primio međunarodno priznatu nagradu "Prix Young Artist of the Year" od vrhunskog žirija, uključujući Valerija Gergijeva, Christopha Eschenbacha i Mstislava Rostropoviča. Njegov ekskluzivni ugovor s međunarodno priznatim izdavačem CD-a Sony Classical naglašava njegove izvanredne vještine. 

web:www.ccm-international.de 

 

David Geringas 

David Geringas jedan je od najsvestranijih glazbenika našeg vremena. Ovaj violončelist i dirigent ima neobično širok repertoar koji se kreće od najranije barokne do suvremene glazbe. Bio je prvi glazbenik koji je na Zapadu izvodio djela ruske avangarde, uključujući Gubajdulinu, Schnittkea, Suslina, Senderovasa i Denisova te su mu svoja djela posvetili mnogi skladatelji. Za svoj posebni angažman u domeni Nove glazbe, Landeskulturverband Schleswig-Holstein dodijelio je Davidu Geringasu vrijednu nagradu 'Kultur Aktuell'. 

 

David Soyer 

David Soyer studirao je komornu glazbu s Adolfom Bettijem iz Flonzaley Quarteta. Prije nego se 1964. godine pridružio Guarneri Quartetu, nastupao je s ansamblima Bach Aria Group, Guilet String Quartet, New Music Quartet i Marlboro Trio. Muzicirao je na mnogim svjetski poznatim festivalima, uključujući Marlboro, Spoleto i Izraelski festival, te je realizirao brojne snimke. G. Soyer svira na Gaglianovom violončelu izrađenom u Napulju, Italija, 1778. godine. 

web:www.cello.org 

bilješka:cello 

 

Frans Helmerson 

Njegova ga je glazbena karijera odvela na nebrojene turneje diljem Europe, kao i SAD-a, Azije i Rusije. Svirao je s mnogima od ponajboljih orkestara, pod palicom nekih od najvećih dirigenata današnjice. Važan aspekt glazbeničke aktivnosti g. Helmersona je komorna glazba, te je čest gost na nekima od najvažnijih europskih festivala. 

 

Gavriel Lipkind 

G. Lipkind proslavio se kao "jedan od najvažnijih glazbenika koji su se posljednjih godina pojavili na glazbenoj sceni." Osvojio je Nagradu za violončelista koji najviše obećava na Petom međunarodnom Rostropovičevom violončelističkom natjecanju u Parizu 1994. godine, te prvu nagradu na Drugom natjecanju Leonarda Rosea u Washingtonu, D.C. 1997 godine. 

web:www.cello.org 

 

Georg Faust 

Götz Teutsch 

 

Hai-Ye Ni

Hai-Ye Ni bila je najmlađa dobitnica prve nagrade u povijesti Međunarodnog violončelističkog natjecanja u Naumburgu, a1991. godine debitirala je u dobi od 19 godine, koncertom u Alice Tully Hall u New Yorku, primivši velike pohvale kritičara. Na svojim međunarodnim koncertnim turnejama, kao članica Komornog glazbenog društva iz Lincoln Centera II, te kao česta sudionica Festivala komorne glazbe u Santa Feu, nastupala je s umjetnicima kao što su Pinchas Zukerman, Cho-Liang Lin, David Shifrin, Jean-Ives Thibaudet, Joshua Bell, Emanuel Pahud, Leonidas Kavakos, Barry Douglas i Ida Kavafian. 

web:www.cello.org 

bilješka:cellist 

 

Han-Na Chang 

Sedamnaestogodišnja violončelistica Han-Na Chang međunarodno je priznata zbog svojeg iznimnog glazbenog talenta. U listopadu 1994. godine, u želji da svira pred velikim violončelistom, prijavila se na Peto Rostropovičevo međunarodno violončelističko natjecanje te je osvojila prvu nagradu kao i nagradu za suvremenu glazbu, a za obje nagrade jednoglasno su je odabrali maestro Rostropovič i desetorica ostalih članova žirija. 

web:www.celloheaven.com 

 

Heinrich Schiff 

Posljednjih 25 godina Heinrich Schiff nastupao je s vodećim orkestrima u velikim koncertnim dvoranama i na glazbenim festivalima u Europi, SAD-u i Japanu. Surađivao je s vodećim dirigentima kao što su Abbado, Celibidache, Colin Davis, Dohnanyi, Eschenbach, Gielen, Haitink, Harnoncourt, Jansons, Masur, Salonen, Sawallisch, Sinopoli,Tennstedt i Welser-Möst.Snimio je sva važnija djela za violončelistički repertoar, od Vivaldija i Haydna do Lutoslawskog i Zimmermanna. 

 

Irene Sharp 

 

Jaap Ter Linden 

Violončelist i svirač viole da gamba Jaap Ter Linden jedan je od najistaknutijih europskih izvođača barokne glazbe. Kao jedan od prvih specijalista na ovom području, aktivno je sudjelovao u osnivanju brojnih baroknih ansambala koji sada igraju važnu ulogu u našem glazbenom životu. 

 

Jens-Peter Maintz 

 

Knut Weber 

 

Laurence Lesser 

Imao je raznoliku karijeru kao koncertni umjetnik, nastavnik i umjetnički voditelj. Kao komorni umjetnik, Laurence Lesser sudjelovao je na festivalima Casals, Marlboro, Spoleto i Santa Fe; tijekom posljednjeg desetljeća bio je redoviti sudionik u umjetničkom životu Banff Centre for the Arts u Kanadi. 

 

Lawrence Dreyfus 

 

Ludwig Quandt 

 

Luis Claret 

 

Lynn Harell 

 

Markus Nyikos 

 

Martin Löhr 

 

Mihail Jojatu 

 

Mineo Hayashi 

 

Mr. Ryoichi Fujimori, 

 

Ms. Kaeko Mukouyama 

 

Mstislav Rostropovich

Mstislav Rostropovič je međunarodno poznat i priznat kao najbolji živući violončelist na svijetu. Održao je nebrojene nezaboravne izvedbe i nadahnuo vodeće svjetske skladatelje da prošire i obogate standardni repertoar za violončelo djelima skladanim i posvećenim upravo njemu. Među njima su djela Brittena, Blissa, Hačaturjana, Lutoslawskog, Prokofjeva i Šostakoviča. Rostropovič je bio solist na premijerama Prokofjevljevog Drugog koncerta za violončelo 1952. godine, Šostakovičeva dva koncerta za violončelo 1959. i 1966. godine, Brittenove Simfonije za violončelo 1964. godine i Blissovog Koncerta za violončelo 1970. godine. Mnogi drugi radovi napisani su za njega te danas njegov repertoar uključuje više od 50 koncerata, od razdoblja baroka preko klasike i romantizma do avangarde. Kao violončelist, Rostropovič je poznat po svojoj suverenoj tehnici i snažnoj, vizionarskoj svirci. 

web:www.sonyclassical.com/artists/rostropovich/bio.html 

 

Natalia Gutman 

Bila je učenica svog djeda Anisima Berlina i profesorice Galine Kozolupove, a u ranom djetinjstvu najznačajniji umjetnički utjecaj na glazbenu osobnost Natalije Gutman izvršili su njezin učitelj Mstislav Rostropovič, njezin očinski i kongenijalan prijatelj, pokojni Svjatoslav Richter te Oleg Kagan, njezin pokojni suprug i slavni violinist koji je preminuo 1990. godine. Maestro Richter jednom je izrazio svoje divljenje Nataliji Gutman ovim riječima: "... ona je utjelovljenje istinitosti u glazbi." 

 

Olaf Maninger 

 

Paul Katz

Paul Katz poznat je posjetiteljima koncerata diljem svijeta kao violončelist Cleveland Quarteta. Kao član ovog proslavljenog ansambla od 1969. do 1995. godine, nastupao je u glazbenim prijestolnicama, velikim koncertnim dvoranama i svjetskim glazbenim festivalima. Uz svoje dužnosti člana kvarteta, g. Katz je nastupao kao solist u New Yorku, Clevelandu, Torontu, Detroitu, Los Angelesu i drugim gradovima diljem Sjeverne Amerike. 

web:www.cello.org 

bilješka:cello 

 

Peter Stumpf 

 

Ronald Leonard 

 

Sharon Robinson 

Dobitnica nagrada Avery Fisher Recital Award i Piatigorsky Memorial Award i kandidatkinja za nagradu Grammy, Sharon Robinson priznata je kao jedna ponajboljih violončelista u Americi. Bilo kao koncertantica, solistica s orkestrom ili članica uglednog Kalichstein-Laredo-Robinson Trija, i kritičari i publika oduševljeni su njezinom profinjenom kombinacijom intelekta i ustreptalih emocija. 

web:www.schmidtart.com 

 

Valter Dešpalj 

Najugledniji hrvatski violončelist i profesor. Valter Dešpalj dolazi iz istaknute obitelji glazbenika iz Zadra (Hrvatska). Počeo je učiti violončelo u Zadru, a zatim nastavio studirati na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i na školi Julliard School of Music u New Yorku. Usavršavao se u Moskvi te na majstorskim tečajevima s Pablom Casalsom, Paulom Olefskyjem, Pierreom Fournierom i Andreom Navarrom. Godine 1972. započeo je međunarodnu solističku karijeru, održavajući koncerte u poznatim koncertnim dvoranama, kao što su: Carnegie Hall u New Yorku, Royal Festival Hall u Londonu, Concertgebouw u Amsterdamu, Kennedy Center u Washingtonu, Mozarteum u Salzburgu itd. Bio je gostujući profesor na Sveučilištu u Massachusettsu i Australskom nacionalnom sveučilištu, drži majstorske tečajeve u Austriji, Njemačkoj, Finskoj, Kini i drugdje, te je bio član žirija na međunarodnim natječajima "Čajkovski" u Moskvi, "J. S. Bach" u Leipzigu, "Scheveningen" u Nizozemskoj itd. 

 

Wolfgang Boettcher 

Wolfgang Boettcher rođen je 1935. u Berlinu. Do 1976. djelovao je pod vodstvom Herberta von Karajana kao prvi violončelist Berlinske filharmonije prije nego što je preuzeo produktivnu poziciju profesora na Berlinskom umjetničkom konzervatoriju. 

web:www.schwalke.com 

bilješka:cello 

 

Yo-Yo Ma 

Rođen u Parizu 1955. u kineskoj obitelji, Yo-Yo Ma počeo je učiti violončelo od svog oca u dobi od 4 godine. Obitelj se preselila u New York gdje je studirao na školi Juilliard School of Music, a kasnije na Sveučilištu Harvard gdje je stekao i počasni doktorat. Godine 1978. dobio je nagradu Fisher Prize, a nedavno i nagradu Glenn Gould. Maštovit je, nevjerojatno raznolik i svestran umjetnik koji je nadišao standardni klasični repertoar i brojne novonaručene radove te prešao na hibridne projekte koji su uključivali ne samo druge glazbene stilove, nego i suradnju s drugim umjetničkim oblicima, izvornom kineskom glazbom i njezinim specifičnim glazbalima te glazbom bušmanskog naroda iz Kalaharija u Africi. 

web:www.yo-yoma.com 

 

Adam Levy (Norah Jones Band) 

Adam Levy već 3 godine dodaje svoju gitarističku notu Norinoj glazbi. Svirao je i snimao s različitim glazbenicima, od Tracy Chapman do New York's Sex Mob, te se probija i sa zvukovima svog vlastitog benda. 

web:www.adamlevy.com 

 

Al Di Meola 

Nevjerovatno plodna karijera Al Di Meole pokrivala je širok raspon stilova, emocija i kontinenata. Od brzih i vrućih ranih solo radova do izazova gitarističkih trija Di Meola/McLaughlin/De Lucia, od brazilskih istraživanja poput Cielo e Terra Cielo e Terra i Soaring Through a Dream do globalnog romantizma Alove akustičke skupine World Sinfornias s istoimenim debi albumom i Heart of the Immigrants, Di Meola je gotovo neprimjetno sazreo u skladatelja sve dublje gracioznosti i promišljene liričnosti. 

web:www.aldimeola.com 

 

Alex Garrobe 

Otkada je 1990. osvojio prvu nagradu na Gitarističkom natjecanju infantkinje Cristine te 1988. na Natjecanju glazbene mladeži Španjolske, koncertna se karijera Alexa Garrobéa ubrzano razvijala u Europi, Bliskom Istoku, Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Americi, te je muzicirao u nekima od najprestižnijih međunarodnih koncertnih dvorana, uključujući Concertgebouw u Amsterdamu, Radio France Auditorium u Parizu, Auditorio Nacional (Madrid), Lutowslasky Auditorium (Varšava), XXI Century Auditorium (Peking) . Dobitnik je i nagrade na natjecanjima Andrés Segovia u Almunecaru (1989.) i Palma de Mallorci (1987.). 

web:www.alexgarrobe.com 

 

AMADEUS GUITAR DUO 

web:www.amadeusduo.com 

 

Andy Summers (Police)

 

Od 1986. godine, kada je grupa Police napustila pozornicu kao najveća rock skupina na svijetu, Andy Summers je slijedio svoju muzu, njegujući ambijentalne i improvizacijske crte koje su uvijek uočljive u njegovom specifičnom zvuku. Zapravo, Andyjevi solo albumi odzvanjaju duhom i inventivnošću koji su tek nagoviješteni u njegovom radu sa groupom Police. Prigrlivši karakteristike jazza, klasične i svjetske glazbe, njegovi nosači zvuka otkrivaju ga kao poduzetnog umjetnika, odlučnog u nastojanju da pomiri pristupačnost svoje pop prošlosti s uzbuđenjem neočekivanog. 

web:www.andysummers.com 

 

Carlos Santana 

Santana je vodeći zastupnik rocka s primjesama latino glazbe, posebno zahvaljujući kombinaciji latino udaraljki (konge, timbali itd. ) sa specifičnim stilom sviranja glavne gitarističke dionice uz visoke tonove u izvedbi vođe skupine Carlosa Santane. Skupina je bila posljednji važniji izvođač koji je nastao na psihodeličnoj glazbenoj sceni San Francisca tijekom 60-ih te je imala golem uspjeh krajem desetljeća i početkom 70-ih. Glazbeno im se usmjerenje zatim promijenilo u kontemplativniji i jazzu sličan stil kako je originalna postava skupine postupno odlazila, ostavivši ime u rukama Carlosa Santane koji je skupinu vodio prema sustavnom komercijalnom uspjehu tijekom sljedećih četvrt stoljeća. 

web:www.santana.com 

bilješka:guitar 

 

Dale Kavanagh 

Rođen u Kanadi, Dale Kavanagh jedna je od najdarovitijih gitarističkih interpreta u svijetu. Trenutno održava međunarodne koncerte kao solistica te zajedno s njemačkim gitaristom Thomasom Kirchhoffom kao Amadeus Guitar Duo. 

web:www.kavanagh.de/ 

 

David Russell 

New York Times ga je prozvao "talentom izvanredne dimenzije"; David Russell smatra se jednim od najvećih izvođača na klasičnoj gitari današnjice. Tijekom posljednjeg desetljeća, njegova virtuoznost i vrhunska muzikalnost učinile su ga legendom među klasičnim gitaristima diljem svijeta. Svojim jedinstvenim umjetničkim sposobnostima David Russell je osvojio brojnu publiku gdje god je muzicirao. Jednako je zadivljujuć na solo koncertu i s orkestrima. Njegov zarazni stil i iskričavo vladanje tehnikom jamče veliku traženost njegovih majstorskih klasa. 

web:www.guitare-diffusion.com/ 2/portraits/russell/default.html 

 

David Tanenbaum 

Međunarodno priznat kao istaknuti umjetnik u živim izvedbama i na snimkama, karizmatični nastavnik te reinterpretator i urednik koji se odlikuje i ukusom i inteligencijom, David Tanenbaum jedan je od klasičnih gitarista svoje generacije koji uživa najveće divljenje. David Tanenbaum trenutno je voditelj Odjela za gitaru na Muzičkom konzervatoriju u San Franciscu, gdje je 1995. primio nagradu za istaknutog profesora, a bio je i stalni umjetnik pri školi Manhattan School of Music. Njegove su majstorske klase tražene diljem svijeta. 

web:davidtanenbaum.com 

 

Dusan Bogdanovic 

Svestrano nadareni skladatelj, improvizator i gitarist, Dusan Bogdanovic istraživao je glazbene jezike koji su danas odraženi u njegovom stilu – jedinstvenoj sintezi klasične, jazz i ethno glazbe. Kao solist i u suradnji s drugim umjetnicima, Bogdanovic je ostvario velike turneje diljem Europe, Azije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država. Njegove aktivnosti na području izvedbe i snimki uključuju rad s komornim ansamblima različitih stilskih orijentacija: De Falla Trio; klavičembalski/gitaristički duo s Elaine Comparone; te jazz suradnje s Jamesom Newtonom, Milchom Levievom, Charlijem Hadenom, Anthonyjem Coxom, Artom Tuncboyaciyanom i drugima. 

 

Eddie Van Halen 

Prvi do Jimija Hendrixa, Eddie Van Halen bez sumnje je jedan od najutjecajnijih, najoriginalnijih i najdarovitijih rock gitarista 20. stoljeća. Eddie Van Halen i nadalje je jedan od velikih rock instrumentalista. 

web:www.mp3.com/eddie-van-halen/ artists/111026/biography.html 

 

LA GUITAR QUARTET 

Priznat kao jedan od vodećih instrumentalnih ansambala u Americi, L. A. Guitar Quartet jedna je od najkarizmatičnijih i najsvestranijih skupina današnjice. Popularno zvani LAGQ, ova četiri virtuoza donose novu energiju na koncertne pozornice sa svojim eklektičnim programima i dinamičnom glazbenom interakcijom. Njihove inovativne reinterpretacije koncertnih remek-djela, hvaljene od kritičara, pružaju novi pogled na glazbu prošlosti, dok njihove interpretacije radova iz područja suvremene i svjetske glazbe neprestano utiru nove puteve. 

web:www.lagq.com 

 

Lenny Kravitz 

Možda je i prije njega bilo drugih "retro" rock izvođača, ali Lenny Kravitz bio je prvi koji se nije mogao svrstati u jedan stil, budući da je tijekom godina dotakao žanrove poput soula, funka, reggaea, hard rocka, psihodeličnog rocka, folka i balada. 

web:www.lennykravitz.com 

 

Marco Socias 

 

Pepe Romero 

Proslavljen diljem svijeta zbog svojih uzbudljivih interpretacija i besprijekorne tehnike, gitarist Pepe Romero stalno je tražen za solističke koncerte i nastupe s orkestrom. Njegovi doprinosi polju klasične gitare nadahnuli su niz uglednih skladatelja da napišu djela posebno za njega, uključujući Joaquína Rodriga, Federica Morena Torrobu, Rev. Francisca de Madinu, Lorenza Paloma i Celedonija Romera. 

web:www.peperomero.com 

bilješka:guitar 

 

Sharon Isbin 

Hvaljena zbog svoje izvanredne liričnosti, tehnike i svestranosti, dobitnica nagrade GRAMMY Sharon Isbin prozvana je “najistaknutijom gitarististicom našeg vremena. ” Ona je i dobitnica nagrade “Najbolji klasični gitarist” časopisa Guitar Player, pobjednica na Madridskom natjecanju kraljice Sofije i natjecanju u Torontu, te je bila prva gitaristica koja je pobijedila na Münchenskom natjecanju.Sharon Isbin primila je pohvale zbog proširenja gitarističkog repertoara nekima od najboljih novih djela u ovom stoljeću. 

web:www.sharonisbin.com 

 

Steve Morse (Deep Purple) 

Steve Morse je jednostavno jedan od najsjajnijih gitarista i instrumentalnih skladatelja svih vremena. Steve trenutno radi na još jednom albumu s Deep Purpleom i do danas odlazi na turneje s tom skupinom. 

web:www.stevemorse.com 

bilješka:guitar 

 

Sting 

Sting je već stekao glazbeno naslijeđe koje se, baš kao i njegov tvorac, ne može lako definirati. Nemiran i kreativno nestrpljiv on će i nadalje činiti neočekivano. Kao pjevač i kompozitor, građanin svijeta i aktivist, pustolovni svjetski putnik i otac šestoro djece, Sting pozdravlja budućnost – i svaki izazov koji ona donosi – kao uistinu potpuno novi dan. 

web:www.sting.com 

 

Thomas Kirchhoff 

 

Thomas Mueller Pering 

 

Wulfin Lieske 

Velvet Brown 

web:www.music.psu.edu/Faculty%20Pages/brownbf.html 

bilješka:tuba 

 

Victor Goines 

G. Goines priznati je solo umjetnik te vodi svoj kvintet. Muzicirao je i snimao s Wynton Marsalis Septetom, Ellis Marsalis Quartetom, Wycliffe Gordon Quintetom, Marcusom Robertsom i The Academy Of The Ascension, The Smithsonian Masterworks Orchestra, Terenceom Blanchardom, Ruth Brown, Dizzyjem Gillespijem, Lionelom Hamptonom, Freddijem Hubbardom, Jamesom Moodyjem, Dianne Reeves, te nizom drugih poznatih glazbenika i ansambala u širokom rasponu žanrova. 

web:www.jazzradio.org/victorgoines.htm 

bilješka:saxophone 

Ferrari 

web:www.ferrari.com 

 

Jamiroquai 

web:www.jamiroquai.co.uk